penglipurlara

My Photo
Cyberjaya, Malaysia
I'm happily turning 25. Don't too close, I'm scarier than your mother.

someday

DO FAIRY TALES COME TRUE DADDY? NO HONEY, DREAMS COME TRUE.

Wednesday, April 29, 2015

Rezeki menyinggah

Semalam masa on the way balik dari Mines Shopping Mall,
aku sedar sejak dua menjak ni ada je rezeki lebih yang menyinggah.

Yang membuatkan aku terfikir dan terdetik di hati.
Kata orang "Rezeki kau nak tunang"
Senyum

Aku fikir lagi.
Apa yang aku pernah buat sehingga terang-terangan Allah membalas.

Mungkin aku tak pernah halau kucing yang menyinggah untuk minta makan.
Mungkin aku selalu kongsi makanan yang aku makan kat gerai dengan kucing kurap yang minta belas kasihan.
Mungkin aku selalu berhabis duit untuk bawak kucing aku yang sakit ke veterinar.

Ada satu ketika. Hujung bulan.
Makanan kucing habis. Duit tak ada. kalau aku beli makanan kucing,
maka tak makan lah aku untuk tunggu lagi beberapa sebelum gaji.

Tapi. Tak fikir banyak.
Terus beli.

Entah. Ini cuma mungkin.
Mak kata kucing selalu doakan orang yang berbuat baik pada mereka.

Allahualammm

Alhamdulillah

Loves,
NHH

Tuesday, April 28, 2015

Clueless

My last entry was on 2013

Well yeah, I decided to stop blogging since that.
and I almost forgot that I used to have my 'black space'.



So last week when I was working at the office,
I just remembered about my blog and I've read those old entries.
I laughed. hard. really hard.
and then, I am speechless.



So........... I was so stupid and pathetic back then.
Maigaddddddddd..... You just have no idea what are you those days meng!
I mostly wrote about my heart broken stories. but wait,
How the hell I got those ideas on ayat deep pepoyo semua? 
LOL

But there are certain post I found it cute though. 



NVM. Abaikan



Actually what I'm trying to say is life is like a tornado.
It flies so fast while you are still enjoying bitter and sweet life,
and you never realized at some point it was a wasted.

What are you now?
A 25 years old girl with a plain heart?
What did you do all this while?
What have you done to your life?


Still. Could not answer that.
I just seen myself as a plain girl :



Who afraid of the old Earth.
Who mad to the government's politics.
Who never understand why the cruelty towards animals are still widespread
Who cannot brain why some people have A LOT time to comments on 

beautifulnara and fights each other.
Who stuck between a dream job and her own health
Who struggled to have her own money
Who still wasting time on social media
Who still could not believe the fairy tales wasn't true
and
Who is on her way to catch her happiness. soon.



So how could I conclude them all? Who am I?



Loves,

NHH


Saturday, January 5, 2013

Two Nuts In A Chocolate

Hari ni terasa betul ralatnya.
Hari ni terasa betul janggalnya.

Entah apa masalah rasa rindu berguni-guni, bergelen-gelen, berbukit-bukit hari ni.
Eh sabar duluuuuuuuuuuuu, rindu dekat bestfriend kita, Jia Shamsuri. hihihi.

Dulu kat rumah sewa, bangun tidur je dah tahu makcik sekor ni ada kat bilik sebelah.
Konfem-konfem lah memang dia yang bangun dulu.
kadang-kadang aku bangun je, aku baca whatsapp dia.
"Sayanggg...aku dah masak, bangun lah makan".
itu okay lagi. Yang ni best.
"Sayangg..aku dah masak. tapi aku lapar gila, kau tak bangun lagi. aku makan dulu tau?"
kahkahkah.
Dia tahu apa feveret aku. Ayam masak sos tiram. kadang2 aku terasa nak makan sotong sambal,
dia sanggup pergi Giant beli sotong besau tu and masakkan untuk aku. hewhewhew.
She's my mommy!!
Kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Kalau aku rasa bosan atau sedih dlm bilik, aku pergi bilik dia. memekak. menyanyi. melalak.
bergelak. Paling dia annoying bila aku ajuk suara taylor swift nyanyi lagu "ever! ever! ever!" tuuu.
hahaha. Terus kena maki aku "Sayangg diammmmmm!!!"
Kadang2 aku suka buat dia bengang marah camtu. Ntah. Tak tahu kenapa. maybe bila die bengang aku
rasa kelakar kot? sedikit sebanyak boleh buat aku geli hati.
Itu yang lagi dimarah, lagi dibuat tu. :p
Nampak? Bila kau terlampau sayang kawan kau, kau sedih cemana pun, kau tgk aje gelagat dia,
kau dah boleh senyum.
She's my sister!!
kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Kebetulan minat dua-dua sama. kaki karok. LOL. Pergi karok selamba jer berdua sampai
3-4 jam. mampu? haha. Itu satu hal, timing rasa gian pun  nak sama jugak.
kadang2 without any words, we are facing each other and look at our face expression pun
dah tahu dah. Terus dua-dua tersengih, start enjin kete, jalannnnnn.
teringat ada one time, a day after my birthday, tengah syok2 turn aku nyanyi,
tiba tiba aku boleh melalak menangis mcm budak kecik kena pukul. boleh?
hahaha. Jia menggelabah " Kau kenapa ni sayangggg!"
aku buat bodo jee, terus menangis melalak lagi. kahkahkah.
lepas tu slow je die dtg kat aku peluk aku, riba aku, gosok2 kepala aku.
padahal dia tak tahu kenapa aku tiba2 tengah elok nyanyi tetiba meronta2.gitu.
Dia taknak tahu dulu sebab apa. Yang penting dia pergi dulu dkt aku dan buat aku tenang.
That's my Jia. She's always be my backbone no matter what. Even benda tu kecik and simple.
Biar orang tak nampak. Aku nampak.
kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Hari tu masa dapat tahu aku admitted hospital, dia call aku. apo laaiiee, sebak gila
aku otp dgn dia. Dia asik pujuk aku kata jangan lah nangis. takde pape tuuu. nanti ayah
sampai lahhh. Then 20 mins ayah sampai.
"Jia ada call ayah tadi. Nak menangis dah dia tanya ayah kat mana"
K. *straight face* hahaha.
Nampak? dia bukan main pujuk aku jangan nangis. padahaaaalll............
Aku tahu dia sayang aku, tapi dia taknak tunjuk yg die risau & sedih depan aku.
she keep saying everything is gonna be okay sayang.
I was so touched when she whatsapp me on that one fine evening,

"I still love you, as always. in fact, lebih lagi syg tu tau. Makan ubat. Jangan bagi excuse
tak makan ubat. Aku takde dgn kau ni nak ingatkan kau. Kalau aku ade sebelah aku luku
je kepala kau tu klu tak makan ubat. Kalau syg kat aku, ayah mak, kak ina, abang2 semua
makan ubat, jgn skip2 okay."

she added,

"Ingat ni, dengar betul betul. Even jauh cemana pun,  even aku dah jadi bini orang nanti,
jadi mak orang, syg aku kat kau memang takkan berubah. tak kurang even sikit pun.
such my lil'sis. Besaarrrr tp manjaa!!!"

Kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Setakat ni, dah dua orang kawan perempuan aku yang pernah cakap jeles tengok aku dgn Jia. :) Kawan lama, semua benda buat sama-sama, dimana ada jia disitu ada aku. kecuali kalau dia pergi dating dengan Nuek lah. hewhew. Sebenarnya tahan mana friendship tu bergantung pada diri kita sendiri. Tipu lah kalau aku kata aku dgn Jia tak pernah ada rasa marah atau kecil hati. TIPU. mesti pernah punya. Cuma jarang & susah. Tapi, kalau kau betul2 sayangkan friendship tu, kenapa perlu nak rumitkan keadaan? sebab apa? untuk apa? Jalan mudah ada, sebab apa nak pergi jalan susah? Cakap depan2 klu tak suka, jangan pendam. sebenarnya kalau kau dah betul-betul sayang, sedetik kau terasa marah, tolonglah ingat saat-saat dia yang menggembirakan hati kau selama ni. apalah yang nak dibandingkan dengan rasa2 marah, bengang dan yang tak perlu dan sementara tu? Dengan Jia, terlalu banyak aku belajar. aku belajar erti kawan dan persahabatan. aku dah pun buat pilihan. aku pilih dia. untuk aku sayang, untuk aku jaga. Yang mana aku rasa aku tak perlu, dah lama aku tinggalkan. cuma aku tak cakap je. Kawan-kawan biasa boleh, memang aku banyak kawan. aku masih boleh menjadi seorang kawan baik kalau sesiapa mahu. Cuma tempat Jia, tak mungkin ada yang kedua *aku terasa mcm lesbian sekarang ni* -_____________-



Hari ni terasa betul ralatnya.
Hari ni terasa betul janggalnya.

Bangun tidur, dia dah tak ada. bangun, mandi, pergi kerja. sorang-sorang.
Dalam ofis buat kerja, rasa ralat takde dia depan mata.
Lunch, kadang2 sorang, teringat dia. Susah betul rasanya nak kira bila je
aku tak lunch dgn dia dulu.
Aku nampak apa dia makan, dia nampak apa aku makan. huuuuu.

Aku dengan dia sama-sama independent, campak mana pun mesti boleh hidup sorang.
tak bergantung harap pada org lain. we both know this. :)
Cuma rasa rindu tak dapat nak elak kadang2. bayangkan dah memang biasa sama2.
hahaha. Yang sebenarnya aku tak tahu nk buat ending entry ni. lulz

so sayangg, i always know you love me so much!
i love you too.
and thank you for being part of my life and my family.

loves,
NHH




Thursday, December 27, 2012

Admitted

Today 27 December is my third day admitted to PPUM. Sobsss.
and Alhamdulillah the doc said i can discharge by today. yiippiiee!!!

sometimes we couldn't expect what will happen to us,
even we are not ready at all, bad things still can happen. :)
I was shocked and speechless by the time doc said i need to admit.
I was alone on that day without ayah teman me.
so I was wearing my office attire, planning to get back to office after check up.
Hehhh! too confident. LOL

but........................
My 24 hours urine test result was not so good. The handsomeness Dr Faiz told
my urine contained too many protein and need to be stayed. There's something
wrong with my kidney. :(

Dunia ku gelap. 5 minit.
credit takde. malang lagi.
whatsapp my brother, Pidosh and asked him to tell Ayah.
menangis.
pidosh cakap "alaaaa janganlah nangis"
*Straight face gila* Lagi kuat nangis.

I was so scared. I'm all alone that day.
go here and there to settle the procedure.
luckily i have money in my purse, need to pay deposit 250 bucks.
Goshh!

Masuk wad dengan office attire siap dengan wedges, siap make up kau!
gitchewwww. and everybody is looking at me. K.

Thanks for those who visit me. you guys are really my brotherss and sisterss.
Jia Sayang, Wan Nash, Fahmee, Syafiq Apek, Ayu Chung, Nadu, Lyanna Conrad,
Rozy Gee, Cepot, Sue, Imm, Peeno, Rara Azman, Kak Yana. Million loves from me!!
Thanks for the chicken porridge, Dominos, Big Apple, Vitagen, my feveret chicken pie! weeee!!
and Fara Ismail, thanks for the letter love! :)

and for the most, MY FAMILY.
without all of you, I couldn't be this strong women since
8 years ago. How lucky I am to have this such loving family.
there is nothing more that i want to ask,
i just want my family and my friends by my side.

Daddy's Strong Little Sweetheart,
NHH,
Love.

Wednesday, October 17, 2012

lelaki yang punya segalanya

sebabnya aku dah bosan dengan lelaki yang punya segalanya.

seluruh perjalanan hidup aku, aku kutip setiap pengalaman yang aku hadap.
terima dengan tertadahnya tangan mendongak langit.
kalau kena taik burung nasib

rasanya tak perlu lah aku nak sembang sana sini apa yang aku 'nampak'
setiap hari.
ingat aku takde thesis nak buat?
kalau rasa hensem meh sini tolong buatkan.
(seriously yang hensem sahaja)

yang tak tahu tapi senyap tu dikira mulia lagi.
yang siap persoalkan tu geli siooollll

ada apa dengan lelaki yang ada segalanya?
kau banyak duit? aku pun ada duit. tapi cukup utk makan sendiri jelah.
tape. every weekend mintak ayah.
tak mati pun?

muka kacak hensem bergaya, gedang, sador?
sekali petik 10 yang datang?
*kalau sepuluh2 yang dtg tua tua berjanggut buat apa tau* (tone p ramlee)
lulz. hambar.

sweet talker.
nampak sangat sepanjang hidup dia kerja nak try perempuan je.
silap silap practice depan cermin hari2.
dah tahu macam tu, nak layan lagi ke?

Cuba sekali bawak lelaki lelaki ni jumpa mak ayah,
tengok macamana cara dia hormat.
tengok cara salam dah tahu selalu salam org tua ke tidak.
benda sekecil ni pun aku boleh perhati.

tengok pulak apa yang dibualkan dgn orang tua.
pengetahuan apa yg dia ada utk yakinkan org tua.
rendah dirinya depan orang tua.
nada suaranya depan orang tua.

apa-apa pun bukan semua.
cuma mengikut pengalaman,

aku bosan dengan lelaki yang punya segalanya.
yang masih aku anggap gagal.

Saturday, September 29, 2012

TIPU

tak perlu aku jelaskan mengapa aku begini
jangan beri nasihat seolah olah kau rasa apa yang aku lalui

jangan pernah berani nyatakan kau mengenali diri ini
TIPU

bukan berlagak, bukan riak.
tapi hakikatnya sungguh, aku tak perlukan nasihat sesiapa perihal ini
kerana mereka
belum sampai lagi tahap nya jatuh tersembam bumi seperti aku.

aku bosan mendengar nasihat yang klise.
muak. nak muntah. geli.
yang akhirnya aku hanya ketawa sinis mendengarnya.

itu aku selalu dengar, cuba beri sesuatu yang aku belum pernah dengar. :)

hari hari yang aku lalui tidak seperti orang lain.
bangun tidur ku. sebelum tidur ku.
buat apa hendak beritahu?

bilik itu tahu.
yang tidak bernyawa itu jugalah yang tahu.
yang bernyawa? yang berjiwa?
:)

penyedap hati lalu diungkapkan sangat mengenali diri ini.
TIPU.




Tuesday, September 25, 2012

pembelot

"bila saat kau terlalu yakin kau sudah jauh ke depan"

yakin itu penting
tapi keyakinan tu juga kadang kala tak boleh nak percaya lagi

Pembelot!!

sejenak kau terlupa rasa itu
langsung tak bersiul di kepala ni
tak pernah langsung

jadi kau suka. gembira.

tak tahu sebenarnya kau tertipu
hati sendiri tipu diri sendiri.
belot.

situasi sedarkan semua.
masih lagi hitam rupanya.

love,
NHH