penglipurlara

My Photo
sha alam, Malaysia
im happily turning 23.Bachelor (Hons) of Corporate Communication (Communication & Media).

someday

DO FAIRY TALES COME TRUE DADDY? NO HONEY, DREAMS COME TRUE.

Saturday, January 5, 2013

Two Nuts In A Chocolate

Hari ni terasa betul ralatnya.
Hari ni terasa betul janggalnya.

Entah apa masalah rasa rindu berguni-guni, bergelen-gelen, berbukit-bukit hari ni.
Eh sabar duluuuuuuuuuuuu, rindu dekat bestfriend kita, Jia Shamsuri. hihihi.

Dulu kat rumah sewa, bangun tidur je dah tahu makcik sekor ni ada kat bilik sebelah.
Konfem-konfem lah memang dia yang bangun dulu.
kadang-kadang aku bangun je, aku baca whatsapp dia.
"Sayanggg...aku dah masak, bangun lah makan".
itu okay lagi. Yang ni best.
"Sayangg..aku dah masak. tapi aku lapar gila, kau tak bangun lagi. aku makan dulu tau?"
kahkahkah.
Dia tahu apa feveret aku. Ayam masak sos tiram. kadang2 aku terasa nak makan sotong sambal,
dia sanggup pergi Giant beli sotong besau tu and masakkan untuk aku. hewhewhew.
She's my mommy!!
Kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Kalau aku rasa bosan atau sedih dlm bilik, aku pergi bilik dia. memekak. menyanyi. melalak.
bergelak. Paling dia annoying bila aku ajuk suara taylor swift nyanyi lagu "ever! ever! ever!" tuuu.
hahaha. Terus kena maki aku "Sayangg diammmmmm!!!"
Kadang2 aku suka buat dia bengang marah camtu. Ntah. Tak tahu kenapa. maybe bila die bengang aku
rasa kelakar kot? sedikit sebanyak boleh buat aku geli hati.
Itu yang lagi dimarah, lagi dibuat tu. :p
Nampak? Bila kau terlampau sayang kawan kau, kau sedih cemana pun, kau tgk aje gelagat dia,
kau dah boleh senyum.
She's my sister!!
kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Kebetulan minat dua-dua sama. kaki karok. LOL. Pergi karok selamba jer berdua sampai
3-4 jam. mampu? haha. Itu satu hal, timing rasa gian pun  nak sama jugak.
kadang2 without any words, we are facing each other and look at our face expression pun
dah tahu dah. Terus dua-dua tersengih, start enjin kete, jalannnnnn.
teringat ada one time, a day after my birthday, tengah syok2 turn aku nyanyi,
tiba tiba aku boleh melalak menangis mcm budak kecik kena pukul. boleh?
hahaha. Jia menggelabah " Kau kenapa ni sayangggg!"
aku buat bodo jee, terus menangis melalak lagi. kahkahkah.
lepas tu slow je die dtg kat aku peluk aku, riba aku, gosok2 kepala aku.
padahal dia tak tahu kenapa aku tiba2 tengah elok nyanyi tetiba meronta2.gitu.
Dia taknak tahu dulu sebab apa. Yang penting dia pergi dulu dkt aku dan buat aku tenang.
That's my Jia. She's always be my backbone no matter what. Even benda tu kecik and simple.
Biar orang tak nampak. Aku nampak.
kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Hari tu masa dapat tahu aku admitted hospital, dia call aku. apo laaiiee, sebak gila
aku otp dgn dia. Dia asik pujuk aku kata jangan lah nangis. takde pape tuuu. nanti ayah
sampai lahhh. Then 20 mins ayah sampai.
"Jia ada call ayah tadi. Nak menangis dah dia tanya ayah kat mana"
K. *straight face* hahaha.
Nampak? dia bukan main pujuk aku jangan nangis. padahaaaalll............
Aku tahu dia sayang aku, tapi dia taknak tunjuk yg die risau & sedih depan aku.
she keep saying everything is gonna be okay sayang.
I was so touched when she whatsapp me on that one fine evening,

"I still love you, as always. in fact, lebih lagi syg tu tau. Makan ubat. Jangan bagi excuse
tak makan ubat. Aku takde dgn kau ni nak ingatkan kau. Kalau aku ade sebelah aku luku
je kepala kau tu klu tak makan ubat. Kalau syg kat aku, ayah mak, kak ina, abang2 semua
makan ubat, jgn skip2 okay."

she added,

"Ingat ni, dengar betul betul. Even jauh cemana pun,  even aku dah jadi bini orang nanti,
jadi mak orang, syg aku kat kau memang takkan berubah. tak kurang even sikit pun.
such my lil'sis. Besaarrrr tp manjaa!!!"

Kat mana aku nak carik kawan macam ni? forever, will no, another you.

Setakat ni, dah dua orang kawan perempuan aku yang pernah cakap jeles tengok aku dgn Jia. :) Kawan lama, semua benda buat sama-sama, dimana ada jia disitu ada aku. kecuali kalau dia pergi dating dengan Nuek lah. hewhew. Sebenarnya tahan mana friendship tu bergantung pada diri kita sendiri. Tipu lah kalau aku kata aku dgn Jia tak pernah ada rasa marah atau kecil hati. TIPU. mesti pernah punya. Cuma jarang & susah. Tapi, kalau kau betul2 sayangkan friendship tu, kenapa perlu nak rumitkan keadaan? sebab apa? untuk apa? Jalan mudah ada, sebab apa nak pergi jalan susah? Cakap depan2 klu tak suka, jangan pendam. sebenarnya kalau kau dah betul-betul sayang, sedetik kau terasa marah, tolonglah ingat saat-saat dia yang menggembirakan hati kau selama ni. apalah yang nak dibandingkan dengan rasa2 marah, bengang dan yang tak perlu dan sementara tu? Dengan Jia, terlalu banyak aku belajar. aku belajar erti kawan dan persahabatan. aku dah pun buat pilihan. aku pilih dia. untuk aku sayang, untuk aku jaga. Yang mana aku rasa aku tak perlu, dah lama aku tinggalkan. cuma aku tak cakap je. Kawan-kawan biasa boleh, memang aku banyak kawan. aku masih boleh menjadi seorang kawan baik kalau sesiapa mahu. Cuma tempat Jia, tak mungkin ada yang kedua *aku terasa mcm lesbian sekarang ni* -_____________-



Hari ni terasa betul ralatnya.
Hari ni terasa betul janggalnya.

Bangun tidur, dia dah tak ada. bangun, mandi, pergi kerja. sorang-sorang.
Dalam ofis buat kerja, rasa ralat takde dia depan mata.
Lunch, kadang2 sorang, teringat dia. Susah betul rasanya nak kira bila je
aku tak lunch dgn dia dulu.
Aku nampak apa dia makan, dia nampak apa aku makan. huuuuu.

Aku dengan dia sama-sama independent, campak mana pun mesti boleh hidup sorang.
tak bergantung harap pada org lain. we both know this. :)
Cuma rasa rindu tak dapat nak elak kadang2. bayangkan dah memang biasa sama2.
hahaha. Yang sebenarnya aku tak tahu nk buat ending entry ni. lulz

so sayangg, i always know you love me so much!
i love you too.
and thank you for being part of my life and my family.

loves,
NHH




Thursday, December 27, 2012

Admitted

Today 27 December is my third day admitted to PPUM. Sobsss.
and Alhamdulillah the doc said i can discharge by today. yiippiiee!!!

sometimes we couldn't expect what will happen to us,
even we are not ready at all, bad things still can happen. :)
I was shocked and speechless by the time doc said i need to admit.
I was alone on that day without ayah attending my check up appointment.
so I was wearing my office attire, planning to get back to office after check up.
Hehhh! too confident. LOL

but........................
My 24 hours urine test result is not so good. The handsomeness Dr Faiz told
my urine contained too many protein and need to be stay. therefore, there's something
wrong with my kidney. :(

Dunia ku gelap. 5 minit.
credit takde. malang lagi.
whatsapp my brother, Pidosh and asked him to tell Ayah.
menangis.
pidosh cakap "alaaaa janganlah nangis"
*Straight face gila* Lagi kuat nangis.

I was so scared. I'm all alone that day.
go here and there to settle the procedure.
luckily and tanpa disangka i have money in my purse, need to pay deposit 250 bucks.
Goshh!

Masuk wad dengan office attire siap dengan wedges, siap make up kau!
gitchewwww. and everybody is looking at me. K.

Thanks for those who visit me. you guys are really my brotherss and sisterss.
Jia Sayang, Wan Nash, Fahmee, Syafiq Apek, Ayu Chung, Nadu, Lyanna Conrad,
Rozy Gee, Cepot, Sue, Imm, Peeno, Rara Azman, Kak Yana. Million loves from me!!
Thanks for the chicken porridge, Dominos, Big Apple, Vitagen, my feveret chicken pie! weeee!!
and Fara Ismail, thanks for the letter love! :)

and for the most, MY FAMILY.
without all of you, I couldn't be this strong women since
8 years ago. How lucky I am to have this such loving family.
there is nothing more that i want to ask,
i just want my family and my friends by my side.

Daddy's Strong Little Sweetheart,
NHH,
Love.

Wednesday, October 17, 2012

lelaki yang punya segalanya

sebabnya aku dah bosan dengan lelaki yang punya segalanya.

seluruh perjalanan hidup aku, aku kutip setiap pengalaman yang aku hadap.
terima dengan tertadahnya tangan mendongak langit.
kalau kena taik burung nasib

rasanya tak perlu lah aku nak sembang sana sini apa yang aku 'nampak'
setiap hari.
ingat aku takde thesis nak buat?
kalau rasa hensem meh sini tolong buatkan.
(seriously yang hensem sahaja)

yang tak tahu tapi senyap tu dikira mulia lagi.
yang siap persoalkan tu geli siooollll

ada apa dengan lelaki yang ada segalanya?
kau banyak duit? aku pun ada duit. tapi cukup utk makan sendiri jelah.
tape. every weekend mintak ayah.
tak mati pun?

muka kacak hensem bergaya, gedang, sador?
sekali petik 10 yang datang?
*kalau sepuluh2 yang dtg tua tua berjanggut buat apa tau* (tone p ramlee)
lulz. hambar.

sweet talker.
nampak sangat sepanjang hidup dia kerja nak try perempuan je.
silap silap practice depan cermin hari2.
dah tahu macam tu, nak layan lagi ke?

Cuba sekali bawak lelaki lelaki ni jumpa mak ayah,
tengok macamana cara dia hormat.
tengok cara salam dah tahu selalu salam org tua ke tidak.
benda sekecil ni pun aku boleh perhati.

tengok pulak apa yang dibualkan dgn orang tua.
pengetahuan apa yg dia ada utk yakinkan org tua.
rendah dirinya depan orang tua.
nada suaranya depan orang tua.

apa-apa pun bukan semua.
cuma mengikut pengalaman,

aku bosan dengan lelaki yang punya segalanya.
yang masih aku anggap gagal.

Saturday, September 29, 2012

TIPU

tak perlu aku jelaskan mengapa aku begini
jangan beri nasihat seolah olah kau rasa apa yang aku lalui

jangan pernah berani nyatakan kau mengenali diri ini
TIPU

bukan berlagak, bukan riak.
tapi hakikatnya sungguh, aku tak perlukan nasihat sesiapa perihal ini
kerana mereka
belum sampai lagi tahap nya jatuh tersembam bumi seperti aku.

aku bosan mendengar nasihat yang klise.
muak. nak muntah. geli.
yang akhirnya aku hanya ketawa sinis mendengarnya.

itu aku selalu dengar, cuba beri sesuatu yang aku belum pernah dengar. :)

hari hari yang aku lalui tidak seperti orang lain.
bangun tidur ku. sebelum tidur ku.
buat apa hendak beritahu?

bilik itu tahu.
yang tidak bernyawa itu jugalah yang tahu.
yang bernyawa? yang berjiwa?
:)

penyedap hati lalu diungkapkan sangat mengenali diri ini.
TIPU.




Tuesday, September 25, 2012

pembelot

"bila saat kau terlalu yakin kau sudah jauh ke depan"

yakin itu penting
tapi keyakinan tu juga kadang kala tak boleh nak percaya lagi

Pembelot!!

sejenak kau terlupa rasa itu
langsung tak bersiul di kepala ni
tak pernah langsung

jadi kau suka. gembira.

tak tahu sebenarnya kau tertipu
hati sendiri tipu diri sendiri.
belot.

situasi sedarkan semua.
masih lagi hitam rupanya.

love,
NHH

Friday, September 21, 2012

sekali lagi

jangan dihalang jika aku hendak gembira
jangan dihalang jika aku ingin ketawa.

kerana aku
masih terasa sesuatu
yang aku perlu cari

hati ini tahu, tapi takkan terluah nya dari mulut manis ini.

jangan halang lagi.
asal aku dapat bakar sampah lama sudah cukup
kertas kertas warna yang aku tak perlukan lagi
lagi elok biarkan hitam rentung
mati

jadi beri aku terbang sekali lagi

sekali lagi

sekali lagi






Thursday, July 12, 2012

sampai bila nak ketawa?

cukup lah
kita semua tak sempurna.
jangan kita menyalahkan seseorang seperti kita ni malaikat
orang kata 'pijak semut pun tak mati'.

kalau kita tak suka,baik kita jangan ambil peduli langsung.
daripada terus nak bangkitkan isu.
kecik sekuman mana pun boleh jadi isu.

cukuplah
cuba tengok kehidupan orang lain.
orang semakin hendak jauhi kerumitan.
berlumba lumba nak cari penyelesaian.

bezakan cara kehidupan itu dengan kehidupan sendiri.
lepas tu tanya pula diri sendiri, apa yang kau dapat dari semua ni.
untuk siapa? untuk kebaikan siapa?

konklusinya benda ni tak boleh dipaksa.
kerana belum lagi tercapai diakal fikiran tu.
belum sampai lagi tahapnya.

belajar. berkawan.
bukan berseronok di dalam bulatan yang sama.
hari hari benda sama. hari hari ketawa benda sama.
sampai bila nak ketawa?

















I'm fucking running away. sickening.

love,
NHH

Without Words

Hajimalgul geuraessuh, Mo reunchuk haebuhligol, Anbo ee neun guetchorom
Bohl soo obneun gotchorom nol haye, Bo jee mal gul geuraetnah bwa.

Domangchil gol geuraessuh, Motdeuleun chog geurolgol, Deut ji do mot ha neun chog
Deuleun suobneun gotchorom haye, Nae sarang deut ji ahneul gol

Maldo obshi sarangeul algae hago, Maldo obshi sarangeul naegae jugo
Sumgeol hana jo cha nol dam gaehae no kho, Ee rokhae do mang ga ni ka
Maldo obshi sarang ee nareul ddona, Maldo obshi sarangee na reul bo ryeo
Museun maleun halji damun eebi, Hon ja so nollan gotgata
Maldo obshi wa so

Wae ee rokhae appeunji, Wae ja ku man appeunji, Nol bolsu obdaneun go
Naega obdaneun go mal go, Mo du yaejon goa tokkateun gon dae



I shouldn't have done that , I should've ignored it , Like something I could not see
Like something I cannot see, I shouldn't have ever looked at you
I should've ran away , I should've acted like I didn't hear
Like something I could not hear , Like something I cannot hear
I shouldn't have listened to my heart at all

Without a word , You showed me what love is
Without a word , You gave me your love
You even made me hold my breath , Waiting for you
But you ran away like this , Without a word, you left me
Without a word, you threw me away , What should I say next?
My closed lips were surprised , Coming without words

Why does it hurt so much?, Why does it keep on hurting me?
Even though you're not here anymore, Though everything is the same

(Jang Geun Suk, Without Words)